Categorieën
Geen categorie

De voor- en nadelen van preventief onderhoud van stoomketels

Het is niet makkelijk te zeggen welke methode van onderhoud het beste is. Het is moeilijk om te kiezen tussen reactief en preventief onderhoud. Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen. In dit blog de voor- en nadelen van preventief onderhoud op een rijtje gezet.

Preventief onderhoud wordt gebruikt om de nuttige levensduur van een bedrijfsmiddel te maximaliseren en de kosten te minimaliseren. Het doel ervan is storingen te voorkomen.

Voordelen van preventief onderhoud

Bij preventief onderhoud is er over het algemeen een minder grote risicofactor. Omdat de stoomketels en hun omgeving regelmatig worden gecontroleerd, lopen ze minder risico om onverwacht kapot te gaan. Dit creëert een veiligere werkomgeving voor de werknemers. Door vervolgens een schema te volgen, is het mogelijk een budget aan te houden terwijl er ook onderhoud wordt gepleegd. Ook geeft dit de mogelijkheid om op voorhand te bepalen wanneer er een stoomketel moet worden vervangen.

Het is algemeen bekend dat wanneer apparatuur goed wordt gecontroleerd en onderhouden, de conditie zo optimaal mogelijk zal zijn. Hierdoor wordt direct de levensduur verlengd. Na verloop van tijd zal er minder geld worden uitgegeven omdat er minder apparatuur hoeft te worden vervangen. Ook zullen er door preventief onderhoud minder snel storingen ontstaan.

Ketels verbruiken meer energie wanneer ze niet in de best mogelijke staat worden gehouden. Dit pakt nadelig uit voor de energierekening. En door preventief onderhoud door regelmatige controles kunnen eventuele problemen tijdig en snel worden aangepakt.

Nadelen van preventief onderhoud

Voordat een preventief onderhoudsplan van start kan gaan, kost het in eerste instantie meer geld dan wanneer een stoomketel vervangen zou worden door een nieuw exemplaar zodra dat nodig blijkt. Omdat er een onderhoudsplan is, kan het voorkomen dat zaken niet zo vaak gecontroleerd hoeven te worden als gepland. Als dit het geval blijkt, kan het onderhoudsplan gewijzigd worden om de specifieke apparatuur minder vaak te controleren. Terwijl er toch een schema wordt aangehouden.

Een onderhoudscontract met een erkend bedrijf is de belangrijkste sleutel voor het up-to-date houden van stoomketels. Wanneer professionals deze ketels onderhouden, zullen ze beter werken en vele jaren langer meegaan. Als u graag minder reparatiekosten en een hogere energie-efficiëntie ziet, is er gewoon geen betere oplossing